Budapest, XII. ker. Tamási Áron u. 37.
Mobil: +36 30/63-111-38
Megrendelések személyes átvétele:
kedd, 10 - 18 óra!

Mit várhatunk 2007 Tűz Disznó évétől?

Szilvásy Judit:
2007. január 31-én elhangzott előadásának anyaga

A kínai naptár lenyűgöző naptári rendszer: nem csupán az idő múlását jelzi, hanem jóslásra, előrejelzésre is alkalmas.  A kalendárium különlegessége, hogy az éves, havi, napi, és óránkénti adatokat az Öt Őselem egymás közötti kölcsönös egymásra hatásainak viszonylatában értelmezi. Ez azért fontos, mert az Univerzumban minden az Öt Őselem (Fém, Víz, Fa, Tűz, Föld) éltető vagy romboló körforgásán alapul.  A kínai év a Farmerok naptára szerint 2007- ben február 4-én kezdődik, és nem tévesztendő össze a kínai holdújévvel, amely idén február 18-ra esik.

Az alábbi előrejelzés Raymond Lo hong kongi Feng Shui mesterem évi jóslata. Minden évben kiadja az Öt Őselemen alapuló kiértékelését. Évek óta figyelem ezeket, és előrebocsájtom, meglepő pontossággal bír e kínai metafizikán alapuló bölcselet. Könnyen elsajátítható, tehát bárki megvizsgálhatja élete menetét, és ekkor jobban megérti a miérteket, és tenni is tud ellene. És ez a lényeg. Ha nem is teljesen tudjuk a negatívumokat kiküszöbölni, de igenis, felkészülhetünk rájuk, és nem villámcsapásként érnek bennünket. Így ajánlom minden kedves olvasónak az alábbi sorokat, és úgy gondolom, érdemes komolyan venni. Én magam is és munkatársaim is szívesen állunk rendelkezésükre.

2007-es esztendő a Tűz Disznó éve,
amelyet két elem jellemez: Tűz és Víz

A két elem egymáshoz viszonyított helyzete a romboló körforgásra utal, vagyis a Víz elem kioltja a Tűz elemet, ezért a Tűz a Vízen a konfliktusok szimbóluma, és sajnálatos, hogy nem egy békés évet jellemez, hanem még nemzetközi szinten is küzdelmeket, konfliktusokat. Legutóbb 2002-ben volt hasonló enegetikájú év rögtön a szeptember 11-i események után, és a terrorizmus világméretű probléma lett. 2007-ben a tűz energiája azonban más mint 2002-ben. Ez a Tűz inkább a gyertyaláng tüzéhez hasonlítható, míg a 2002-es a Napot, az optimizmust sugározta. A gyertya feszültséget, temperamentumos érzelmeket és illúziókat mutat. Veszélyes eszköz, hiszen egy kis gyertyával egy egész várost fel lehet gyújtani. Egy ilyen tűz veszélyesebb, mint egy igazi, nagy tűz, ezért számíthatunk több konfliktusra, diszharmóniára, ami területi elégedetlenségekhez, nyugtalanságokhoz vezethet, és azon sem kell meglepődnünk, ha kormányok cserélnek gazdát.

A kínai naptár szerint 60 évenként van ugyanolyan elem kombináció. 1947-ben már túljutottunk a II. világháborún, és elkezdődött a hidegháború Amerika és a Szovjetunió között. Számtalan politikai konfliktus volt még ebben az évben.

A kínaiak nagy jelentőséget tulajdonítanak a betű formájának. A kis Tűz elem képe "T" betűhöz hasonlít: olyan mint egy gomba.. gombafelhő, atomrobbantás képe. (1945. 08. 06. Hirosima atombomba, 2001. 09. 11. a 911-es terrorista támadás). Így több robbanás, robbantás történhet. A gyenge Tűz további szimbóluma a "tűzkezek", és 1947-ben tervezték meg az AK-47-es halálos fegyvert. Pontosan 60 évvel ezelőtt történtek az előbb említett események; Így a fegyveres támadások, gyilkosságok, és bombázás lehetősége mind fennáll 2007-re is.

A Disznó a Víz elemhez tartozik, de még kis patak formájában. Az új életet támogató erőt, vagyis a növények kihajtását, rügyezését jeleníti meg. És mint ilyen tulajdonságokkal bíró, egyes országokban hozhat magával új nemzetközi kapcsolatokat, új rezsimeket új kormányokkal.

A Disznó az utazás szimbóluma a kínai asztrológiában, így ez az esztendő bővelkedik mozgással, amelyet az idegenforgalommal foglalatoskodók saját hasznukra fordíthatnak.

A kínai asztrológia filozófiájában egyes állatjegyek nem kedvelik egymást, azaz oppozícióban állnak. Így a Disznó a Kígyóval van ellentétben, együttesen egy büntető pozíciót alkotnak: Kígyó a Disznóval, Disznó a Disznóval.  Ezért mind a  Kígyó (Tűz elem), mind a Disznó (Víz elem)  évében született embereknek különösen óvatosnak kell lenniük 2007-ben, a Disznó évében. Mivel a Víz a Tűzzel ellentétet alkot, a veszélyeket a Víz és a Tűz katasztrófák okozhatják, úgymint közlekedési balesetek levegőben vagy vizen. Ajánlatos ezért a Kígyó és Disznó évében született embereknek tigris medált, függőt hordani magukkal, mert ez az állat barátságban van a Disznóval, így távol tartja a Kígyót. Így lehet minimalizálni az oppozíció és a büntetés negatív hatásait.

Mindenesetre a Kígyó-szülöttek egy igen mozgalmas év elé néznek, melyet mozgás, utazás és változás jellemez. A lehetőségeket ki lehet használni költözködésre, munkahely-váltásra. Az utazás tehát jó számukra, de ne  irányuljon az utazási célpont tőlünk északnyugatra, mert 2007-ben ez a balszerencsét hozó "Jupiter Nagyherceg iránya".

Egészség

Az Öt Őselem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) testünk különböző részeit is jellemzi. A Tűz elem általában a vérkeringéssel és a szívvel van kapcsolatban,  de a gyenge Tűz még az agyat, a szemeket és az idegrendszert is megjeleníti. Az ehhez tartozó egészségügyi problémák a különböző szívbetegségek, a magas vérnyomás, továbbá okozhat szívinfarktust, agyérgörcsöt, idegkimerülést, idegösszeroppanást, depressziót, álmatlanságot és elhízást is. Ezért 2007-ben jobban oda kell figyelnünk az szív- és mentális egészségünkre.

Azok az emberek, akik kifejezetten gyenge Tűz napon születtek (az Első Magyar Feng Shui Centrum Feng Shui kalendáriumában megtekinthető), végezzenek több relaxációs gyakorlatot, úgy mint tai chi-t, jógát, annak érdekében, hogy csökkentsék a feszültségüket és a stresszt. Egyenek több friss zöldséget és gyümölcsöt, C és E vitamint, CQ10 -et, hogy megelőzzék a keringési betegségeket. A szemek karbantartására is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk.

Az utóbbi években az egész világot aggodalommal töltötte el a madárinfluenza. 2007-ben lehetséges ennek még nagyobb mértékű tovább-terjedése. Történelmünk során az egyik legkomolyabb betegség, a pestis (fekete halál), mely 1347-ben kezdődött Európában, ez szintén Tűz Disznó éve volt. Ez a járvány a népesség egyharmadát kiirtotta, ami kb. 34 millió embert jelentett.

A 2007-es esztendő gyenge egészségi állapotának előrejelzését a Feng Shui Repülőcsillag Iskolája is megerősíti. A 2007-es év Gua száma 2, ami a betegség száma. Az év Gua száma nagyon gyakran tükrözi az adott évre jellemző sajátosságokat. Pl.: 2005 Gua szám éve a 4-es, amely a csirkét szimbolizálja; ebben az évben kezdődött a madárinfluenza. 2006-os esztendő Gua száma a 3 -as, ami a viták, konfliktusok száma, tehát feltételezhetjük, hogy a 2007-es év 2-es száma több egészségügyi problémát fog hozni. A legjobb megelőzés az egészségesebb életmód: több anti-oxidáns fogyasztása és az immunrendszer erősítése, valamint Feng Shui orvoslás, hogy lakásunk közepére helyezzünk egy 6 darabból álló kínai szerencse érmesort.

Gazdaság

A Kínai metafizika szerint minden egyes iparág egy-egy elemhez tartozik. Így roppant egyszerű és kényelmes egy adott év értékelése gazdasági szempontból, mert csak az elemek egymáshoz való viszonyát kell vizsgálni.

Tűz elemű iparágak

2007 a gyenge Tűz éve. A Tűz a pénzvilág szimbóluma, a gyenge Tűz pedig egy illuzórikus gyertyaláng: a jó piac illúziója túlzott optimizmust tud generálni, amely a tőzsdét 2007 első felében fellendítheti, amikor a tavaszi és nyári hónapok Fa és Tűz eleme a gyertya lángját erősebbnek jeleníti meg. Mint említettük, minden év két elemből áll, és a 2007-es esztendőben a Disznó felett a gyenge Tűz van. A Disznó Víz elem, amely a Tűz terminátora. De a tőzsdét gyakran a profit illúziója vezeti. Így reménykedhetünk abban, hogy a gazdaság és a tőzsde magas szintet fog elérni februártól júliusig. A befektetők ősz tájékán és télen azonban legyenek óvatosak, mert lesz egy visszafogó erő. 2008-ban a Tűz elem teljesen megszűnik, mivel akkor a Föld Patkány éve lesz. Ez a szituáció kicsit hasonlít az 1997. augusztus környéki ázsiai pénzügyi válsághoz. 1997 szintén egy gyenge Tűz év, az év első felében, mielőtt az augusztusi összeomlás bekövetkezett volna, nagyon magasra vitte a tőzsdét valamint az ingatlanpiacot. De általánosságban Raymond Lo mester úgy gondolja, hogy a tőzsdei visszaesés 2007 második felében nem lesz olyan komoly, mint 1997-ben. Az ok, hogy a Disznó jelében a Fa elem is jelen van, amely támogatni tudja a gyenge Tüzet még a téli időszakban is.

A Tűz iparágak a  pénzügy és a  tőzsde mellett az energia szektor, az elektromosság, vendéglátás és légi közlekedés 2007-ben gyengén fognak muzsikálni, mivel a Tűzhöz tartozó iparágak pénz eleme a Fém, valamint a produktivitását reprezentáló Föld elem nincs jelen. (2007 a Tűz és Víz Disznó év)

Föld elemű iparágak

A Disznó év erős Víz eleme kedvez a Föld elemű iparágaknak, mivel a föld tönkreteszi a vizet, ami azt jelenti, hogy a Disznó a pénz szimbóluma az ingatlan piacnak, a bányászatnak, a vendéglátásnak, a vegyipar és a biztosításnak. Az ingatlanpiacot a Föld elem szimbolizálja. 2004 és 2005-ben a Majom és Kakas években - amelyekben a Fém elem jelen volt - erősebb volt a forgalma. 2006 Tűz-Kutya évében volt némi forgalom hanyatlás, mivel nagyobb versenyt hozott létre cégek között, így a profitot megosztotta. Bár 2007-es év Víz-Disznója hoz pénzügyi fellendülést a Föld elemhez tartozó iparágaknak, de mégis lesz visszaesés az év második felében, amikor a tőzsde-szinteket kiigazítják.

Fém elemű iparágak

A Fém támogatja a Vizet, így a fémipar szempontjából ez azt jelenti, hogy az év erős Víz eleme erős aktivitást, és termelékenységet mutat. A fémiparhoz tartozó iparágak, a gépgyártás, számítástechnika, a hi-tech ágazatok, a kozmetikai ipar, és az egészségügy.

A hi-tech szektort a tőzsdén a NASDAQ jeleníti meg, amelyet Raymond Lo Feng Shui mester a Fém elem csoportjába sorol, és mint ilyen, a hi-tech iparnak erős víz és fa jelenlétre van szüksége ahhoz, hogy termelékeny legyen, és pénzt hozzon. Így 2007-ben a hi-tech cégek visszanyerik aktivitásukat. Ide sorolhatók az  internethez kapcsolódó foglalkozások is. A Fa elem hiánya viszont azt jelentheti, hogy rengeteg munkával az igazi nagy, megérdemelt pénzkereseti lehetőség kevés. A piaci mozgás fellendül, de kevés lesz a pénz, amit ténylegesen keresni lehet.

Fa elemű iparágak

A Fa elemű iparágak, amelyek a textilipar, divat, könyv, publikáció, papír, erdőgazdaság és bútor-ipar nem olyan erős, mint a megelőző évben, de még mindig fenn tudja magát tartani, mivel a Tűz elem a Fa iparágak termelékenységét eredményezi.

Víz elemű iparágak

2007-ben a víz és fa elemhez tartozó iparágak nehézségekkel fognak küszködni. Víz iparágak: hajózás, kommunikáció, ital. Az erős víz nagyobb versenyt hoz létre ebben az iparágban, és ezért gyengítheti a profitot.

Összegezve:

A Disznó évében jól fognak működni a Föld és a Fém elemhez tartozó iparágak, foglalkozások. A Víz és a Tűz elemhez tartozó iparágak és foglalkozások nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A Fa elemhez tartozó iparágak tevékenysége aktív lesz, ennek ellenére kisebb jövedelmet tudnak realizálni.

Szerencsés szülöttek:

A tigris, a nyúl és a kecske évében születettek harmóniában vannak a Disznó évével. Harmonikus évük lesz. Természetesen a kínai asztrológia személyre szabottan sokkal precízebb előrejelzést tud adni akkor, ha ismerjük nem csak az évünk, hanem a születési hónapunk, napunk, és óránk állatjegyét is.

A patkány évében születettek több romantikát élhetnek meg ebben az évben, az átlagosnál több barátságot köthetnek a másik nemmel. A kígyó, a kakas és a bivaly évében születettek számára a Disznó állatjegy az utazást jelenti. Ne lepődjenek meg tehát, ha többet fognak utazni, és több nagyobb változás lesz életük menetében.  (Ez a technika a Négyoszlopos sorsmeghatározás, Raymond Lo: Feng Shui és a siker titka térben és időben című könyvéből részletesebben is megismerhető).

Feng Shui a térrendezés művészete

Lakásunk energiái is változnak évről évre, hiszen a Feng Shui a lakást az épületet élőnek tekinti. Ugyanúgy, ahogy egy ember asztrológiai képletét elő lehet állítani a születési adatból, az épületét is. Kell hozzá a homlokzati irány, és az első beköltözők lakásfoglalásának időpontja. Ezért nagyon fontos, hogy átnézzük lakásunkat jó és rossz energiák szempontjából még az év elején, hogy megtegyük a szükséges intézkedéseket. A rossz energiákat a fontosabb házrészeknél, irodarészeknél kell orvosolni. Lakásnál ilyen a hálószoba, bejárati ajtó, nappali; irodánál a bejárati ajtó és a cégvezető irodája.

Az egyik rossz energia, amit a Feng Shuiban Öt sárgának neveznek, (akadályokat és szerencsétlenségeket szimbolizál), 2007-ben északkeletre kerül. Tehát, ha ezen a részen otthonunk fontos területe van, ajánlatos egy 6 vagy 7 rúdból álló fém szélcsengő felakasztása, hogy a negatív energiát semlegesítse. A legkellemetlenebb hónapok a február, augusztus és a november.

Egy másik rossz energia, a korábban már említett betegség száma a 2-es,  amely 2007-ben otthonunk, irodánk közepére fog esni. A kínai tradicionális orvoslási technika szerint akasszunk fel erre a területre hat fémpénzből álló pénzfüzért.

A Jupiter Nagyherceg rossz energiája északnyugatot támadja, így ezen a részen ne építkezzünk. Ugyancsak nem jó nyugatnak háttal ülni, mert a Disznó évében a negatív három Sha energia itt tartózkodik.

A vitát, konfliktust és rablást szimbolizáló csillag északnyugaton tartózkodik. Ide helyezzünk egy piros színt, hogy minimalizáljuk rossz hatását. A botrány energiái nyugaton helyezkednek el, ezért lakásunk, irodánk ezen részébe helyezzünk három vagy négy szál bambuszt átlátszó üveg-vázába. Higgyék el, megéri.

Raymond Lo Feng Shui mester előrejelzése nyomán írta:
Szilvásy Judit okl mérnök, Feng Shui szaktanácsadó-oktató,
a mester okleveles tanítványa

06/30 95 905 95
fengshui.szilvasy@t-online.hu

 v-to.info - a Velencei tó térségének e-lapja
www.janbelteriajto.hu
design HORICOM
clear