Budapest, XII. ker. Tamási Áron u. 37.
Mobil: +36 30/63-111-38
Megrendelések személyes átvétele:
kedd, 10 - 18 óra!

Sok érdekes munkám volt az elmúlt egy évtized alatt, de egyiket sem publikáltam. Most elérkezettnek érzem az időt, hogy közülük néhányat közreadjak.

Szilvásy Judit okl. építőmérnök,
Feng Shui szaktanácsadó-oktató

Bükfürdő - Hotel Caramell

A test, a lélek és a szellem harmóniáját létrehozni nem könnyű feladat. Sok mai tudomány foglalkozik ezzel a törekvéssel, mégha nem is mondják ki hangosan.
A kínai metafizika egyik alapja, a Feng Shui viszont e hármasság egységét tartja szem előtt. E filozófia magával az emberrel foglalkozik, annak nem csak a jól létével, hanem vizsgálja az emberre ható környezeti tényezőket.
A Feng Shui nem más, mint az ősi kínai térrendezés művészete. A császárok féltve őrzött titka volt, mert felhasználva e tudást, olyan térenergiákat tudtak létrehozni, amelyben nemcsak hogy kíválóan érezték magukat, hanem hosszú ideig fenn tudták tartani hatalmukat.
Manapság nyugaton egyre több cég kéri ki Feng Shui mesterek véleményét egy jobb  üzletmenet érdekében. Természetesen ehhez viszont az kell, hogy dolgozóik jól érezzék magukat a munkahelyen, mert a jó munkahelyi  hangulat, környezet,  a  jól kiválasztott munkatársak igencsak meghatározóak egy vállalkozás minősítésében.

A Feng Shui adta lehetőséget használta ki a Bükkfürdői Hotel Caramell. Itt a test - a lélek - és a szellem egysége tökéletesen érvényesül. 
Az épület tájolásánál kezdődött a tanácsadás Szilvásy Judit Feng Shui szakértő segítségével. Minden helyiség a legjobb helyre került, amelyeket bonyolult metafizikai képletekkel számolt ki. A színek is e szempont alapján lettek meghatározva.
A precízen kikalkulált helyre feltett inga órák állandó mozgásukkal épp a hotel  vendégseregét vonzzák. A vörös színek az előtérben a békés hangulatot segítik. Sokan mondták: mintha hazajöttünk volna. Kellemes, családias, meleg hangulat fogadja az érkezőket.

Szimbólumokat nem csak a keleti filozófiák, hanem mi is használunk. Két jellemző szimbólumot említenék meg:
- az egyik a logó, amelybe nem csak egy pillangót, hanem két 8-as számot is beleképzelhetünk. A 8-as az elkövetkező időszak legszerencsésebb száma, és jó energiákat jelez megduplázva. A pillangó pedig az örök élet jelképe.
- az épület másik jellemző szimbóluma a szív alakú medence, amely a wellness iránti szeretetet jelképezi. Benne a tojás alakú jakuzzi  a kezdet, amelyből minden kiindul.

A kerek oszlopok fa borítása (A Feng Shui nem kedveli a négyszögletes oszlopokat) a medence tér energiáit kellemesen irányítja. A családok kedvenc helye így ez a terület. A pihenőrészt a medencétől elválasztó  áttetsző lazaszövésű függönyök emberközelivé emelik a hangulatot. 

A növények nem csak oxigént termelnek, hanem a levegőt is tisztítják. A közösségi helyeken túl minden szobában van élő növény. Kiválasztásuknál a levél formája volt a meghatározó. Egyes helyeken hegyes, máshol kerek levelűeket használtunk. Ez attól függ, milyen térbe és hova helyezzük őket.

Az étterem az egyik legkedvezőbb  területen helyezkedik el. Nyugodt zöld színei az egészség szimbóluma. Itt sem sietünk, hiszen a lágyan ívelt formák nem azt sugallják. Gyönyörködünk a képekben, a színekben és az az érzésünk,  minden étkezésnél máshova kell majd csücsülnünk, hogy a harmonikus tér látványát minden irányban élvezhessük.

Különösen ügyeltem a szobák kialakításánál a Feng Shui elveire. Így olyan szobáknál, ahol a fej felett a fal síkjából kiemelkedő rejtett világítás van, (a Feng Shui szerint az ágy mögötti falon ne legyen semmi), a kedvezőtlen Chi áramlást misztikus bambusz furulyákkal orvosoltuk.  (Chi = életenergia)
Az ágyvégen elhelyezett, a szoba színeivel harmonizáló ágytakaró mérete épp akkora, hogy éjszakára a TV-t le tudjuk takarni vele, ugyanis szintén rossz elrendezés, ha az ágyban fekve a TV képernyőjén tükröződve látjuk magunkat.
Az ágybetétek igaz, hogy 2 darabból tevődnek össze, de egy lepedővel van összefogva. Ezzel is mutatva az ott alvók összetartozását. (A két matrac közötti hézag a pár elválasztását szimbolizálja). Nagyon jó érzés ebben az ágyban aludni, a vendég nem csúszik be a 2 matrac közé!

A hosszú  folyosók általában siettetik az embert. Itt a rejtett fények, az ajtók mellé  a falra felhelyezett élő vágott virágok és a folyosó sejtelmesen hangulatos meleg színei arra ösztökélnek, hogy minél lassabban haladjunk. Van még időnk... És ez a fontos. Egy pihenő hétvégén ne rohanjunk, siessünk, legyen időnk mindenre. 

A hivatalos megnyitó napjának december 14-e lett meghatározva. Ez a nap nem csak a hotel tulajdonosai számára volt kedvező, hanem ez az épületet érő hatások is jók voltak. No meg Szilárd névnap van ekkor, ami egy lendülettel induló wellness központ biztos kezdetét mutatja.
Ha van kedved látogass el hozzájuk! Megéri! www.caramell.huv-to.info - a Velencei tó térségének e-lapja
www.janbelteriajto.hu
design HORICOM
clear